Pedicure Den Helder als oncologisch voetverzorger

Noords Hollands Dagblad, geschreven door Ed Dekker – 21-7-2014

Oncologische Pedicure 03DEN HELDER – Medisch pedicure Monique Raadsheer (45) heeft haar praktijk uitgebreid met een bijzonder specialisme. Als eerste in haar woonplaats Den Helder mag zij zich oncologisch voetzorgverlener noemen.

Met een fonkelnieuwe opleiding van landelijke organisatie De Medische Voet achter de rug behandelt Raadsheer met een gerust hart kankerpatiënten.

,,Chemotherapie kan allerlei bijwerkingen veroorzaken. Het bekendste gevolg is haaruitval. Vervelende consequenties kunnen ook nagel- en andere aandoeningen aan de voet zijn’’, legt Monique Raadsheer uit in haar praktijkruimte.

Infecties

Extra eeltvorming, een droge gebarsten huid, loslatende en pijnlijke nagels, de bijwerkingen zijn onvoorspelbaar. ,,Kankerpatiënten kunnen ook te maken krijgen met zenuwschade aan de voeten, neuropathie. Als pedicure moet je goed weten hoe om te gaan met deze chronische pijn.’’

En dan is er ook nog het hand- en voetsyndroom. Medicijnen kunnen zich concentreren in de palmen van je hand en je voetzolen. ,,Dat kan leiden tot blaren, infecties, jeuk, roodheid, zwelling, pijn en schilfering. Een oncologisch voetzorgverlener kan al deze klachten herkennen en de voeten verantwoord verzorgen.’’

Belangstelling groot

Monique Raadsheer volgde de opleiding dit voorjaar. De Medische Voet startte vorig jaar met deze cursus voetzorg & oncologie. De belangstelling was groot. ,,Geen enkele andere voetzorgopleiding besteedde eerder aandacht aan kanker. Het is belangrijk om mogelijke consequenties te weten van voetbehandeling aan kankerpatiënten.’’

In 2006 begon de medisch pedicure een eigen praktijk: Pedicure Den Helder, thuis in De Schooten. ,,Ook behandelde ik mensen die een chemokuur volgden. Ik merkte dat zij er meer van wisten dan ik.’’ De nieuwe opleiding – met minimaal vijf jaar werkervaring als een van de eisen – kwam als geroepen. De kosten van 1300 euro had zij er graag voor over.

Behandelend arts

Om veilige voetzorg te garanderen, is overleg met de behandelend arts of oncologisch verpleegkundige verplicht. Monique Raadsheer: ,,Een behandelplan begint met een intakegesprek. Dan kijken we ook naar de verwijzing van de behandelaar. Met hem of haar wordt ook het behandelplan besproken.’’ De Medische Voet (kennisplatform voor medisch voetzorgverleners) is nog in overleg met zorgverzekeringen over vergoeding aan oncologiepatiënten.

De Helderse is nu een van de 75 oncologisch voetzorgverleners in Nederland. Haar dichtstbijzijnde collega is gevestigd in Schagen. Elk jaar komen er in ons land minstens 100.000 kankerpatiënten bij. Van hen overleeft tweederde de ziekte. ,,Van alle mensen krijgt 75 procent te maken met voetproblemen. Bij kankerpatiënten is dit percentage nog hoger.’’

Stiefmoederlijk

In haar pedicuresalon richt Raadsheer zich ook op behandeling voor andere risicogroepen, zoals ouderen, diabeten en mensen met reuma. Voeten worden volgens haar ’stiefmoederlijk’ bedeeld. ,,Ze hebben zeker net zoveel zorg nodig als de rest van ons lichaam. Toch doen we dat niet. Waarschijnlijk omdat onze voeten bijna altijd verstopt zijn in sokken en schoenen. In de zomer zien we onze voeten het vaakst.’’ Het is nu dan ook de drukste tijd voor Monique Raadsheer.

Hoe belangrijk is voetzorg? De gemiddelde mens legt per dag 8.000 tot 10.000 stappen af. Op een mensenleven is dat liefst 184.000 kilometer: vier keer de wereld rond.

Oncologische Pedicure 01    Oncologische Pedicure

Oncologische Pedicure 02